mariasyvala Ubuntu; Olen, koska olemme.

Turvapaikkaralli ei ole solidaarisuutta vaan hulluutta

  • Leikkiviä lapsia Damaskoksessa marraskuussa 2010. Mitä heille kuuluu tänään? Kuva: Lauri Dammert
    Leikkiviä lapsia Damaskoksessa marraskuussa 2010. Mitä heille kuuluu tänään? Kuva: Lauri Dammert
  • Millä rintamalla nyt, kenen puolesta hän taistelee – Assadin tukijoukoissa? Kuva: Lauri Dammert
    Millä rintamalla nyt, kenen puolesta hän taistelee – Assadin tukijoukoissa? Kuva: Lauri Dammert

 

Olin työmatkalla Syyriassa viisi viikkoa, piipahtaen myös Jordaniassa ja Libanonissa mieheni kanssa loka-marraskuussa 2010. Leikkipaikan vieressä, Vanhan Damaskoksen laidalla noin 12-vuotias poika osoitti valokuvaajaa aidon näköisellä leikkipistoolilla. Hänen hymynsä oli ylpeyden ja ujouden viikarimaista sekoitusta. Tytöt, vähän nuoremmat, huivein peitellyt, katsoivat poikaa ihailevasti. Yhdellä tytöistä oli ruusu kädessään. Lapset vaikuttivat hyvinvoivilta, luottavaisilta, keskiluokkaisilta.

 

Pian tämän jälkeen alkoi arabimaissa ryske. Se ryske levisi kuin kulovalkea. Vajaa vuosi myöhemmin leikki Syyriassa muuttui veriseksi todellisuudeksi, puutteeksi, raunioiksi ja betonipölyksi.

 

Vuodet kuluivat. Ani harva suomalainen kantoi edes yhden päivityksen verran huolta syyrialaisista sodan jaloissa. Minäkin unohdin. Nyt, 2015, moni on toivottanut tervetulleeksi kymmeniä tuhansia irakilaisia, somaleja ja afgaaneja, ja on syyllistänyt kilvan suomalaisia maanmiehiään, jotka eivät näe nykyisenkaltaisen maahanmuuton olevan inhimillistä, eettistä tai kestävää kehitystä.

 

Olen kesästä asti seurannut tiiviisti maahanmuuttouutisia. Rasismista olen kirjoittanut vuodesta 2011. Joulukuussa 2015 kirjoitin runokirjan turvapaikkailmiöstä. Olen huomannut, että maahanmuuttokeskustelu on jatkuvasti kääntynyt aivan toisarvoisiin seikkoihin, kuten ihonväriin. Aivan kuin nykyisessä maahantulossa, sen puolustamisessa ja vastustamisessa, olisi kyse ihonväristä. Eniten ihonväristä vaikuttavat pitävän meteliä ”suvaitsevaiset”: joillekin heistä ihmisen ihonväri ilmeisesti on sittenkin erityinen piirre – vaikka koko asiasta ei tulisi pitää mitään lukua. Pidän rasistisina sellaisia ilmaisuja, joissa ihonväri nostetaan jalustalle aivan turhaan: "Lapsillamme on tulevaisuuden Suomessa monen värisiä kavereita, ihanaa."

 

Sen sijaan moni tuntemani maahanmuuttoa kritisoiva henkilö ei edes näytä havaitsevan, minkä värinen kanssaihminen on. Heille ei ole oleellista sekään, miltä kulttuurialueelta Suomeen tullaan, vaan se, miksi tänne tullaan.

 

Emme ole tänä vuonna maahantuoneet Suomeen monikulttuurisuutta vaan monokulttuurisen islamin. Pelkästään marraskuun aikana Suomeen tuli lähes tuhat alaikäiseksi ilmoittautunutta afgaaninuorukaista. Se on yhtä paljon kuin koko vuonna tammi-syyskuun aikana, jolloin Suomeen tuli reilu tuhat alaikäistä yksintullutta turvapaikanhakijaa, – ja 14 kertaa enemmän kuin oli tulijoiden määrä vuonna 2014. Maahanmuuttovirasto ei erityisesti tiedottanut medialle afgaanitulijoiden räjähdysmäisestä kasvusta.

 

Väännän vielä rautalangasta: älkää kuvitelko nykyisen maahanmuuton olevan solidaarisuutta.

 

Ei, se ei ole solidaarisuutta.

 

Se on sulaa hulluutta.

 

Me olemme itse osa tätä hulluutta.

 

Olen napannut tämän ajatuksen ruotsalaisen taloustieteilijä Tino Sanandajin haastattelusta: "Summa, jonka Ruotsi sijoittaa pelkästään pakolaisten vastaanottokuluihin on kaksi kertaa suurempi kuin YK:n kokonaisbudjetti kaikista maailman pakolaisista. En usko, että on yhteisvastuullista leikata lasten rokotusohjelmista ja antaa varat ilman huoltajaa tuleville nuorille, jotka maksavat miljoona kruunua vuodessa. Se ei ole solidaarisuutta, se on hulluutta."

 

Turvapaikkaralli ei ratkaise pakolaisongelmaa. Ralli? Tarkoitan: 30 000 tulijaa, joista noin 20 000 (65 %) tullaan käännyttämään – ja sama vuonna 2016, ellei vielä enemmän. Tulevina vuosina tästä tulee normaalitilanne. Joka vuosi tulee lisää tulokkaita, joille on järjesteltävä kielikoulutus, monissa tapauksissa luku- ja kirjoitusopetus, asunto, töitä, jne. Samaan aikaan maailmaan tulee 42 000 pakolaista lisää joka ikinen päivä. Syyrian tilanne ei muutu paremmaksi brändäämällä Aasian ja Euroopan välistä ihmisrallia ja tarjoamalla väliaikaista suojaa (nyttemmin telttoja ja kontteja) tuhansille satunnaisesti valikoituneille nuorukaisille. Kyseinen ralli ei paranna Jordanian, Libanonin ja Turkin pakolaisleirien tilannetta, eikä miljoonien maansisäisten syyrialaispakolaisten tukalaa oloa.

 

Tällä epähumaanilla, epäekologisella ja poskettoman kalliilla maahanmuuttopolitiikalla me ruokimme lähinnä sisämarkkinoitamme. Kansanvaellus on yksi keino paikata länsimaiden kestävyysvajetta oman väestön ikääntyessä. Nyt Eurooppassa ei ole pulaa potentiaalisesta halpatyövoimasta, jonka tarjonnan myötä kenties myös kantaväestön vähän koulutettujen työnhakijoiden tulot laskevat. Siten lopputulos ei olekaan se, että me jakaisimme vauraudestamme, vaan se, että me, tai ainakin meistä vähäosaisimmat, päädymme jakamaan tulijoiden köyhyyden. Kuten Tino Senandaji toteaa Ruotsin virallisiin tilastotietoihin nojautuen: Ne kunnat, joihin maahanmuuttajat suurin määrin asettuvat menettävät veropohjaansa ja tulevat toimeen vain kunnallisen tasausjärjestelmän avulla.

 

Hoivatalous ei sekään kärsi asiakkaiden puutteesta. Turvapaikkabisnes on tätä päivää: kauniiseen lahjapaperiin käärittyä ihmiskauppaa. Kukaan ei käytännössä valvo turvabisneksen tuottajia eikä sen laadusta saati vaikuttavuudesta käydä keskustelua. Bisneksen asiakkaille voi tapahtua mitä tahansa ilman, että me edes tiedämme väärinkäytöksistä.

 

Siksi on kummallista, että puheemme keskittyy vain omaan suvaitsevaisuuteemme tai sen puutteeseen. Ei tässä kuitenkaan ole edes kyse suvaitsevaisuudesta. Ei ole kyse siitä, että kaikki suomalaiset, jotka vastustavat nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa, olisivat suvaitsemattomia, saati rasisteja. Sitä paitsi Suomi on Euroopan mittakaavassa neljänneksi vähiten rasistinen maa.

 

Tässä on kyse Lähi-idän ihmisistä, joita tulee kohdella ihmisarvoisesti, ei välineinä. Tuhansien ihmisten säilöminen erityisiin vastaanottoyksikköihin markkinoidaan laupeudentyönä; pelastuksena ja suojeluna. Se on  vastenmielistä oman hännän nostoa. Samoin vierastan kieltä, jota monet toimittajat, taiteilijat ja tutkijat nyt käyttävät: he eivät halua ymmärtää tavallisten suomalaisten tuntoja vaan ovat vapaaehtoisesti sokeita maahanmuuttopolitiikkaan liittyvien ongelmien suhteen. Älyllinen epärehellisyys iskee omaan nilkkaansa: se vahvistaa rasismia.

 

Sillä rahalla, minkä nyt satsaamme turvapaikkaralliin, voisimme auttaa kukaties miljoonaa pakolaisleirillä olevaa. Mutta sitä emme tee: me ruokimme kansanvaelluksella mieluummin sisämarkkinoitamme. Ja omaa egoamme: mikään määrä turvapaikanhakijoita ei ole liikaa, koska me tarvitsemme heitä omassa missiossamme. He ovat välineitämme henkisessä kilvoittelussamme (jihad), kun julistamme omaa suvaitsevaisuuttamme ja vahvistamme sanomaamme. Pahimmillaan me modernit siirtomaaherrat ja -rouvat valjastamme maahantulijat ja heidän tarinansa rasisminvastaisiin kampanjoihimme, vaikka oikeasti tavoittelemme omaa hyötyämme: liitymme yhteen julistaaksemme omaa hyvyyttämme. Siihen – itseemme, oikeamielisyyteemme – me olemme ennen kaikkea mielistyneet.

 

”Lähtivät ne suomalaisetkin onneaan onkimaan Amerikkaan.” Kyllä vain, mutta eivät he lähteneet kuvitellen, että Amerikan Yhdysvallat maksaisi heidän elämisensä ja myöhemmin rahoittaisi sormia napsauttamalla koko suvun menomatkat, saati elättäisi suomalaissukuja vuosikausien ajan. Ei, he lähtivät tekemään työtä, esimerkiksi huuhtomaan kultaa, työskentelemään Michiganin kuparikaivoksilla tai viljelemään maata.

 

Nyky-Suomella ei ole tarjota jalometallia turvapaikanhakijoille. Suomella ei tosiasiassa ole varaa ja/tai halua työllistää edes omia poikiaan, jotka ovat samaa ikäluokkaa kuin irakilais- ja afgaanitulokkaat. Moni suomalaisnuorukainen on parhaillaan syrjäytymisvaarassa, ellei ole jo syrjäytynyt.

 

Onko siinä mitään järkeä, että integroimme Bagdadin Basirin yhteiskuntaan kalliilla rahalla ja usean auttajan toimesta samalla, kun me viis veisaamme naapurin Pasista?

 

Siihenkö me todella haluamme panostaa?

 

Jotakin perin juurin sairasta on yhteiskunnassa, joka halveksuu naapurin Pasia, tai vaikkapa viereisen lähiön Juhaa, mutta ymmärtää loputtomasti, jopa palvoo ventovierasta Basiria. Siis miestä, joka meidän näkökulmastamme katsottuna on Pasia ja Juhaa ahdasmielisempi demokratian, seksuaalisen monimuotoisuuden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien suhteen, noin keskimäärin. Me palvomme Basiria, koska emme tunne häntä: olemme luoneet hänestä kiiltokuvan lupaa kysymättä, eikä se tee oikeutta hänelle. Hän on inhimillinen ihmisyksilö lahjoineen ja puutteineen, vakaumuksineen, aatteineen ja inhon kohteineen päivineen, siinä missä me kaikki.

 

Kuten tiedämme, emme pärjää erityisen hyvin nykyisten sosiaalisten ongelmiemme kanssa. Emme ole myöskään kyenneet ratkomaan maahanmuuttajien integraatioon ja työllistymiseen liittyviä haasteita vuosikymmentenkään saatossa. Millä ihmeellä siis kuvittelemme kotouttavamme tuhansia eri kulttuurista tulleita – tuosta noin vain, valmistautumatta mitenkään tähän mittavaan hankkeeseen? Ja jatkamaan uusien tulijoiden kotouttamista vuosi toisensa jälkeen? Vaarana on, että kadotamme hyvinvointiyhteiskunnan rippeet, jos kuvittelemme olevamme pohjaton sosiaalikirstu koko maailman asialla. Yksikään kansallisvaltio ei ole olemassa siksi, että se voisi omistautua vain maailman pelastamiselle omien kansalaistensa kustannuksella.

 

Aivan samoin yksikään ihminen ei voi pelastaa naapurin lapsia jättämällä oman jälkikasvunsa heitteille.

 

Vaikka pidänkin nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa järjettömänä, enkä liiemmin usko hartaan islamin ja maallistuneen kristillisyyden sopuisaan ja tasavertaiseen rinnakkaiseloon, en toivo mitään pahaa yhdellekään maahantulijalle. Siinä suhteessa kuulun onnekseni suomalaiseen enemmistöön. Sivistynyt sydän tietää luonnostaan, että maahantulijoita tulee kohdella niin kuin ketä tahansa kohdellaan: inhimillisesti ja kunnioittavasti. Monet meistä ovat saaneet kokea vieraanvaraisuutta ulkomailla, joten tiedämme olevamme sen velkaa Suomeen tuleville.


Meillä ei kuitenkaan ole mitään velvollisuutta ruokkia kaikkia halukkaita vieraita kauempaa kuin kykenemme, haluamme ja kohtuulliseksi katsomme. Voimme auttaa vapaasta tahdostamme, mutta vieraalla ei ole sellaista oikeutta, että minun tai sinun tulisi uhrautua hänen vuokseen itsemme unohtaen, tai että meidän tulisi kantaa hänen eteensä kaikki valmiina. Puhumattakaan siitä, että vieras alkaisi uhitella tai osoittaa kiittämättömyyttään tarjoamaamme majapaikkaa kohtaan. Silloin hänen on aika vaihtaa kortteeria.

 

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden keskinäiset, tulijoiden tilanteen ja elämänhistorian huomioon ottaen melko hyvin käsitettävissä olevat kähinät työllistävät poliisia päivittäin. Turvapaikanhakijoiden tekemistä raiskauksista uutisoidaan näkyvästi, mutta poliisin tietoon ei näytä tänä vuonna tulleen raiskausrikoksia merkittävästi aiempaa enempää. Samaan aikaan uutisoidaan rasistisen väkivallan raaistumisesta: Suomessa on tänä vuonna tehty viisi polttopulloiskua vastaanottokeskuksiin. Polttopulloiskujen tekijät ovat poliisihallinnon mukaan saatu kiinni ja he ovat olleet päihtyneitä suomalaismiehiä, jotka ovat toimineet päähänpistosta, eivät organisoidusti. Mediakriittinen lukija ymmärtää, että yhtä vähän kuin kaikki ulkomaalaistaustaiset miehet olisivat vikapäivä puskaraiskauksiin, ovat suomalaismiehet joukkona osattomia polttopulloiskuihin.

 

Loppuvuosi voi tuoda kasvua viharikostilastoon, joka viime vuosina on pysynyt vakaana, huolimatta siitä, että useissa puheenvuoroissa on väitetty rasismin vain lisääntyneen vuosien saatossa. Kysymys kuuluukin, miten rikkinäinen Suomi aikoo varmistaa turvallisuuden kaikille: suomalaisille ja turvapaikanhakijoille. Meillä kaikilla on oikeus saada tuntea olevamme turvassa. Pelon lietsonta lisää pelkoja. On yhtä lailla väärä tie pelotella suomalaisia "puskissa vaanivilla pakolaisilla" kuin pelotella turvapaikanhakijoita rasisteilla, joiden "yritykset polttaa elävältä aikuisia ja lapsia eivät näytä hätkähdyttävän mediakeskustelijoita". Turvallisuus ei lisäänny myöskään siten, että leimataan jokainen maahanmuuttajamies mahdolliseksi raiskaajaksi, tai että tavallisia suomalaisia tyypitellään virheellisesti "ideologiseen ääripäähän", jopa rasisteiksi, natseiksi tai suvakkihuoriksi. Yhteiskuntarauhaa ei saavuteta aggressiivisella rasisminvastaisella taistelulla, puhuen jopa "taistelusta paholaista vastaan".

 

Kotouttamisessa on jo valmiiksi paljon toimimattomuutta. Siksi olen hyvin skeptinen sen suhteen, miten tänä vuonna tullut ennätysmäärä turvapaikanhakijoita onnistutaan kotouttamaan. Kuitenkin, he ovat tulleet jo. Suomi on ottanut heidät vastaan ja on sen tähden velvollinen nyt tekemään kaikkensa kotouttamisen onnistumiseksi. Samalla on pohdittava vakavasti sitä, miten kansanvaellusta voidaan tulevaisuudessa hillitä. On tehtävä kiireesti töitä turvapaikkapolitiikan järkevöittämiseksi. Mielestäni kehitysyhteistyöhön kohdistetut leikkaukset on peruttava, sodan jaloissa olevia pakolaisia on autettava paikan päällä ja Suomen YK-pakolaiskiintiötä on nostettava. 

 

Ja heillä, jotka tänne jäävät, on myös vastuunsa. He ovat velvollisia rakentamaan meidän maatamme, yhdessä meidän kanssamme. Heille meidän tulee sanoa: tervetuloa.

 

Haluan palata hetkeksi Syyriaan. Missä ovat  tapaamamme lapset nyt? Mitä heille on tapahtunut? Onko heille tapahtunut pahaa? Jos on, ovatko tekijät hetkeäkään teostaan hämillään?

 

Jos Syyriaa ei olisi unohdettu vuosiksi, olisi tilanne ehkä toinen. Unohtaminen ei tapahtunut vain "siellä jossakin" vaan se tapahtui myös oman näyttöpäätteemme ääressä.

 

Juuri minun näyttöpäätteeni ääressä.

 

Ei ole vieläkään myöhäistä tehdä rauhanvälitystyötä ja auttaa ihmisiä siellä, missä he ovat, heidän omalla seudullaan. Siellä, missä on todellinen hätä. Siellä, missä on hädänalaisten koti ja kotimaa, juuret ja johonkin kuuluminen.

 

Maria Syvälä

Runovideo "Sinä olet numero":

https://

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

78Suosittele

78 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (80 kommenttia)

Niko Sillanpää

Jestas. Olen vaikuttunut selvänäköisyydestäsi, vaikka en toki samaa mieltä kaikesta, mutta hyvä niin.

Me olemme oman hyvyyden diskurssimme vankilassa. Tämän vankilan seinät eivät pelkästään estä meitä liikkumasta, vaan myös vääristävät todellisuuden toiveiksi ja unelmiksi.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minä kiitän Maria Syvälää. Hänellä on tietoa, ajatuksia ja kyky niiden ilmaisemiseen. Kiitos.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Eihän kukaan halua tällaista tilannetta mutta EU (ja muut maat) laiminlöivät pitkään tilanteen. Nyt ollaan tilanteessa missä nämä ihmiset jo ovat Euroopassa ja sen kanssa on elettävä. Ehdottomasti tarvitaan toimia että virta Eurooppaan loppuu mutta toisaalta pitää huolehtia jo tänne tulleista.

Ihan kohtalaisen hyvin maahanmuuttajat ovat kotoutuneet Suomeen. Varsinkin nuoret ja naiset on riskiryhmä jolla enemmän haasteita. Itse uskon siihen että paras kotouttaja on että löytyy riittävästi suomalaisia kanssaeläjiä. Onneksi vapaaehtoiset ovatkin lähteneet sankoin joukoin liikkeelle. Jouluaattona monissa suomalaisperheessä oli joulupöydän ääressä myös turvapaikanhakijoita.

Niko Sillanpää

Tämä nykyinen politiikka on täysin yksiselitteisesti karilla ja tulee johtamaan Ranskan pääministeri Vallsin taannoista lausuntoa mukaillen EU:n kaatumiseen, jos politiikka ei muutu täysin. Moralisointi ei muuta tätä asiaa yhtään miksikään tai tuo mitään olennaista lisää.

EU:n tulevaisuus ratkeaa Schengen-ulkorajan toimimiseen todellisena rajana.

http://uk.reuters.com/article/uk-europe-migrants-f...

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Samaa mieltä siitä, että paras kotouttaja on tavallinen suomalainen. Tässä muutama tuore maahanmuuttajanäkökulma asiaan:

Kirjailija Hassan Blasim:
http://www.hassanblasim.com/2015/12/mielikuvitusta...

Pastori Kovacs:
Lahtelaisten punkkarien kotouttama Árpád Kovacs: Virallinen kotouttaminen on pelkkää sanahelinää
http://www.hs.fi/elama/a1446006070977

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Unohditko edellisen presidentin Hamasin kapinan kukistamisen kymmenentuhatta kuollutta.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Niin ja jo kotoutunut/suomalistunut maahanmuuttajataustainen. Tälläistä toimintaa ajattelin tehdä kulttuuri- ja urheilutoimintamallein, jos vaan sosiaalibyrokratia oivaltaa, että työlainsäädäntöä on löystävä, koska pian ei voida tehdä minkäänlaista lainsäädäntöä, jos turvapaikanhakijat muodustaisivat sisäisen kulttuuriyhteisön ohi Suomen lainsäädännön. Minunkaltaisista jo kotouttuneista ulkomaalaistaustaisista olisi erittäin paljon potentiaalista resurssihyötyä kotouttumisessa.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Itse kirjoitin juuri samasta asiasta, Maria! Nimittäin virallisen kotouttumisohjelman epäonnistumisesta. Voit linkkaa munkin tekstin sinne:

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208937-...

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/11/29/si...

Tässä ote tekstistä:

"Kasvoin turvallisessa ympäristössä ja minulla oli kavereita ja sosiaalinen elämä. Keskityin koulutoimintaan ja harrastuksiin. Kielen ja kulttuurin opin juuri futiskentällä, kouluissa sekä muussa harrastustoiminnassa. Nämä toiminnot, kasvatus sekä yhteinen länsimaalainen aatemaailma olivat syy mun kotoutumiseen, eikä yhdenkään sosiaaliviraston laatima kotouttamissuunitelma."

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Bodil R.,

Toivottavasti isäntäväki ymmärsi viedä joulukinkun piiloon. Saastunut sianliha ruokapöydässä on kammotus muslimille.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Tässä oli kiteytettynä monta asiaa, joita olin itsekin miettinyt Eu:n turvapaikkapolitiikasta. Kiitos.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sanan 'hulluus' käyttö ei ole liioiteltua. Olin ihmeissäni lukiessani uutista, jonka mukaan tämän tilanteen keskeisimpiin vaikuttajiin kuuluva ministeri on saanut "puolueväeltä suitsutusta". Ilmiön todellisiiin syihin ei edes media kiinnitä huomiota.
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/mtv-uu...

Tilannetta, jota blogisti kuvaa, eivät näytä ymmärtäneen myöskään ns. syyllistämiseen taipuvaisten instituutioiden edustajat
http://yle.fi/uutiset/arkkipiispa_kari_makinen_ryo...
ja
http://yle.fi/uutiset/henkilokuva_talvisota_meni_j...

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Orpo on kyllä tehnyt loistavaa työtä eikä ole ihme että moni häntä arvostaa. Hän otti tosiaan tilanteen haltuun, tuli kymmenkertainen määrä turvapaikanhakijoita ja hän onnistui lisäämään parissa kuukaudessa vastaanottokyvyn, pystyttämään järjestelykeskuksen Tornioon, laittoi migrin tiedottamaan päivittäin lukuja ja muuta. Olin aika skeptinen alussa enkä ole kaikissa asioissa samaa mieltä mutta kokonaisarvosana on hyvä.

Käyttäjän HannuTaskinen kuva
Hannu Taskinen

Ministeri Orpo toteuttaa perussuomalaista maahanmuuttopolitiikkaa ja hyvä niin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #32

Hannu tämäkö on persujen kannattajakunnassa hyväksyttyä politiikkaa ?

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Haha, kaikki nämä toimeenpiteet ovat standarditoimeenpiteita ja kirjattuna ulkomaalaislakiin jo vuodesta 2003. Eihän Orpo itse tehnyt mitään vaan noudatettiin pilkuntarkasti toimintamallia, joka oli luotu tälläistä tilannetta varten. Sen sijaan ennaltaehkäiseviä toimeenpiteita ulkomaalaislakiin, mitä Räsänen oli ehdottanut ei tehty. Lue vaikka tässä:

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208227-...

Ei ole Orpon vika, että kriisi eskaloitui, mutta poliittisesti syylistän ministerikolmikkoa (Orpo, Sipilä, Lindström) ylimilisestä sooloilusta sen sijaan, että olisivat luoneet maahanmuutto- ja turvallisuusasiantuntijoista koostuva työryhmää. Kirjoitin aiheesta tässä:

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208981-...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Turvapaikanhakijoiden vyöry on tosiasia eteläisessä Euroopassa kun taas Suomeen näyttää kulkeutuneen vain kalpea aavistus.

Rasististen ylilyöntien vähättely ei kuitenkaan asiaa auta vaan pahentaa.

Tilanne ei helpota ilman unionimaiden yhä syvenevää integraatiota ja yhteistyötä yksittäisten kotiinpäinvetävien hallitusten toiveiden vastaisesti.

Laiton maahanmuutto ei myöskään lopu ennenkuin halukkaille taataan turvalliset reitit saapumiseen ja poistumiseen.

Maailman kriisit eivät helpota ennenkuin unionille yhdessä Naton kanssa annetaan riittävät sotavoimat ja valtuudet toimia siellä missä kriisit syntyvät.

Nythän osa omista ministereistämme ja puolueistaan toimivat tuota tavoitetta vastaan. Ovat siis osa ongelmaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

"Maailman kriisit eivät helpota ennenkuin unionille yhdessä Naton kanssa annetaan riittävät sotavoimat ja valtuudet toimia siellä missä kriisit syntyvät."

Periaatteessa olen samaa mieltä, diktaattorit ja terroristit tulisi pommittaa atomeiksi. On kuitenkin suhteellisen vaarallista ajatella, että me olemme hyvien puolella, joten meillä on oikeus voimakeinoihin. Tuppaa olemaan niin, että kaikki ovat omasta mielestään hyvien puolella. Kiina ja Venäjä saattaisivat tykätä kyttyrää, jos heidän tontilleen menee sähläämään. Maailmansotaa tuskin kukaan haluaa.

En myöskään ole kovinkaan vakuuttunut, että läntisilläkään suurvalloilla on aina puhtaat jauhot pussissa (Irakin olemattomat joukkotuhoaseet, jne.). Mitäpä, jos Donald Trump oikeasti voittaa seuraavat presidentinvaalit ja hän pääsee päättämään mihin kriiseihin vastataan voimalla. Ei välttämättä kovinkaan houkutteleva skenaario.

Martti Lahtila

Kyllä se laiton maahanmuutto saadaan hallintaan nopeesti, kun unohdetaan Schengen ja palautetaan rajavalvonta EU:n sisälle. Mitä hyötyä oikeesti edes koko Schengenistä on ollut? Helpottanut ehkä matkustamista mutta samalla heikentänyt turvallisuutta. Itse valitsisin kyllä mieluummin turvallisuuden.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus ja hyviä näkökohtia. Integroitumisen onnistumisenhan näkee suoraan näiden maahantulleiden työllistymisen kautta. Suomessa on kovaa vauhtia pieneneville työmarkkiinoille tuotu nyt reserviä odottelemaan parempia aikoja. Suuret ikäluokatkin on jo hyvää vauhtia eläköityneet ja eläköitymässä. Kestävyysvaje ja työvoimapula ei sittenkään ole toteutumassa, vaikka näin kovasti todistellaan ja lupaillaan. Ikävää on myös se, että tyhjillä lupauksilla kalastellaan väkeä maahan. Töitä kun ei löydy ja ololtkaan eivät ole ihan ministeriluokkaa.

Ei tosiaan taida EU ssakaan enää henkinen perse kestää tätä sopeuttamis ja kotouttamistouhustamista, josta hyötyvät ensisijaisesti vain majoitustoiminnassa mukana olevat, halpatyövoimavälittäjät. Valitettavasti näin. Ainoa mikä näyttää toimivan hyvin on aitakauppa.

Tänään Tanskan pääministeri Rasmussen otti kantaa YK n. vanhentuneeseen pakolaissopimukseen v 51, Joka ei tosiaan enää täytä tehtäväänsä. Vihdoinkin, mutta Juuteilla ON munaa puuttua asioihin. Mitähän tekee Sipilä ?

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/danmark-vill-dis...

Seppo Hildén

"Jotakin perin juurin sairasta on yhteiskunnassa, joka halveksuu naapurin Pasia, tai vaikkapa viereisen lähiön Juhaa, mutta ymmärtää loputtomasti, jopa palvoo ventovierasta Basiria. Siis miestä, joka meidän näkökulmastamme katsottuna on Pasia ja Juhaa ahdasmielisempi demokratian, seksuaalisen monimuotoisuuden, sukupuolten välisen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien suhteen, noin keskimäärin."

No sanos muuta!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ihmistä arvostetaan niin mielipiteittensä, arvojensa kuin tekojensakin kautta.

Naapurin Seppo, Pasi, Juha ja Basir ovat siinä samalla viivalla niinkuin kaikki muutkin maassamme olevat kansalaiset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joko Basir on saanut kansalaisuutemme ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Ehkä hän on syntynytkin Suomessa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Maria Syvälä, kiitos loistavasta blogista!

Osaat pukea osuvasti sanoiksi monet niistä ilmiöistä, jotka ovat minuakin häirinneet siitä lähtien, kun Astrid Thorsin johdolla Suomen maahanmuuttopolitiikka käännettiin pähkähulluun suuntaan ja Jussi Halla-aho demonisoitiin julkisesti, koska hän oli liikaa aikaansa edellä ja niin taitava sanankäyttäjä.

Reijo Tossavainen

Syvälän kirjoitus on paras mitä minä olen tähän mennessä lukenut maahanmuuttoon liittyvistä asioista. Kiitos!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ainakin ne ovat olleet hulluja joilla on viisaan paperit.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #35

Margareta eikö sinulla ole sellaisia, ei tosin minullakaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #62

Minun tutkintotodistukseni eivät kerro viisaudesta mitään.

Käyttäjän SoiliVuorenmaa kuva
Soili Vuorenmaa

Monet meistä varmasti pyörittelevät mielessään noita samoja asioita. Minäkin olen sitä mieltä, että ylilyöntejä ei saa tapahtua, ja niitä, joilla on todellinen hätä on autettava. He myös ottavat avun vastaan ja sopeutuvat, sillä hehän ovat lähteneet pois kulttuurista, johon eivät olleet tyytyväisiä.
Minä pohdin eilen pitkään tuota kotouttamisasiaa, kun Jyväskylässä sattui joukkotappelu kaupassa. Olen ollut kymmeniä vuosia mukana vanhempaintoiminnassa eri kouluissa ja todennut, ettei kotouttaminen ole onnistunut niidenkään osalta, joita olen viimeiset 15 vuotta seurannut. Olemme tehneet, ja teemme karhunpalveluksen maahanmuuttajalapsille ja -nuorille, antamalla kouluissa heille erivapauksia. Mamut tulevat ja menevät miten sattuu, heitä ei kiinnosta oppiminen ja he sanovatkin, ettei heidän tarvitse opiskella, koska yhteiskunta maksaa heidän elatuksensa. Tämä näkemys ei varmasti tule lasten ja nuorten suusta, jos ei sitä ole jotenkin kotona ruokittu. Jos asiaan yritetään puuttua, vedetään esiin rasismikortti. He ovat myös niin "ärhäköitä" vaatimuksissaan, että kantasuomalaisnuoret eivät uskalla liikkua kaupungissa tietyillä alueilla edes kaupassa käyden, koska mamut ovat kuulemma siellä rahavaatimuksineen, ja jos rahaa ei anna niin aletaan uhkailla joukkohivutuksella. Joissakin kouluissa on tilanne tällä hetkellä se, että jo puolet luokasta on mamuja ja sen toisen puolen oppiminen, aivan kuin opetuskin kärsii valtavasti tilanteesta.
Ei näytä siltä, että yhteiskuntaamme integroituminen olisi onnistunut. Onhan joukossa toki joitakin poikkeuksiakin, joita sitten ilolla nostetaan julkisuuteen.
Toinen asia sitten on tuo työllisyyskysymys. Tällä hetkellä meillä on omia, koulutettuja ja lahjakkaita nuoria työttöminä. Miten meillä on varaa kouluttaa nuoremme kortistoon, tai kuten meidän perheessä ulkomaille halutuksi työvoimaksi. Kaksi useaa kieltä puhuvaa lahjakasta nuorta kelpaa maailmalla mutta ei kotimaassa. Miten sitten töitä löytyisi sellaisille, joilla ei ole kunnon koulutusta tai osaamista.
Ei voi kuin järkyttyneenä seurata tilanteen kehittymistä, jolle emme enää tässä vaiheessa voi oikein mitään. Lähtökohdan pitäisi kuitenkin olla se, että tulijoita vaaditaan toimimaan maassa maan tavalla. Liiasta suvaitsevaisuudesta ja sinisilmäisyydesta joudumme kärsimään kaikki.
Olen myös miettinyt, että osa tulijoista saa oleskeluluvan, niin eikö meidän ole mahdollista hajauttaa tulijat ympäri Suomea siten, ettei muodostuisi tällaisia alueita joissa heitä on paljon, ja he pyörivät vain omassa porukassaan.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Hyvä kommenttipuheenvuoro. Asiallista asiaa ja totta...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#21 Asiallista tekstiä.

Näyttää vaan siltä, että ei esim. Saksan ja Ruotsin virheistä haluta ottaa oppia. Isoja kaupunkeja on slummiutumassa ja viranomaiset ovat voimattomia. Pitääkö Suomalaisten tosiaan lyödä päätään samaan mäntyyn ? EU ssa on kuitenkin myös sellaisia vanhoja sivistysmaita, joissa pakolaisongelmaa ei ole vieläkään päässyt syntymään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Koko Eurooppa seuraa tilanetta järkyttyneenä. Päättäjät pitävät hätäkokouksia paniikissa.
Täällä Tampereella ei ole ollut sellaisia häiriöitä, ettei ihmiset usksltaisi kaupassa käydä.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Tätä olen ulkomaalaistaustasena yrittänyt sanoa. Ei kansa vihaa maahanmuuttajia vaan maahanmuuttopolitiikka, joka mahdollistaa lainsäädännön väärinkäytön. Eihän se ole kenenkään maahanmuuttajan vika, että lainsäädännössä on epäkohtia. Minua ja varmaan monia muitakin suuttuttaa eniten epäoikeudenmukaisuus maahanmuutossa. Se, että laittomasti tullut ja ylimielisesti käyttäyttyvä nuorukainen rinnastetaan kiintiön kautta tulleseen ja työhalukkaaseen hakijaan, jolta evätään työn mahdollisuuden.

Minä olen nähnyt erittäin paljon vaivaa, kun kotoutuin Suomeen sekä kielen että kulttuurin suhteen. Sitten olen nähnyt myöskin vaivaa, että olen työllistynyt ja hakenut yliopistoon opiskelemaan. Nykyinen malli on erittäin epäoikeudenmukainen minua ja aitoja siirtolaisia/maahanmuuttajia vastaan, jos asyylistatusta käytetään salakuljetusmaksujen muksuun vastaanottorahan kautta!

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Naulan kantaan kommentoitu. Kiitos!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Et pääse karuselliin, vaikka kuuluisit 110%:sti sinne. Niin se vain on nähtävä yhden totuuden maailmassa. Välipäivien masterpiece, kiitos Maria ja Hyvää uutta Vuotta Nokialle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvä realistinen ja tasapainoinen blogi asian tiimoilta pitkään aikaan.

Asiantuntijat ovat mieltä, että kaikki pakolaiset tulisi sijoittaa asianmukaisille ja turvallisille leireille kotialueidensa lähistölle, joissa on tarjolla ihmisarvoiset olosuhteet ja mahdollisuudet pakolaisten itsensä kannalta riittävin rahoituksin YK:n johtamana. YK:n valvomia ja avustamia leirejä on jo nyt, mutta syystä tai toisesta leirien sisäinen toiminta ohjataan jäykän byrokraattisesti ja määräävästi" ylhäältä " käsin leirien määrärahojenkin ollen luvatuista poiketen riittämättömät.

Leireillä on mm. paljon lapsia ja opettajia, mutta jostakin syystä leirien määräykset kieltävät opettajia opettamasta leirillä olevia lapsia ?

Asiantuntijatahosta RSC:

What if we helped refugees to help themselves ?

http://www.rsc.ox.ac.uk/

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Hyvä kirjoitus.
On selvää että turvapaikkarallille on tehtävä jotain ja nopeasti.
Rahat loppuu ja on valittava pelastaako omat vai ne naapurin lapset.
Näyttää siltä että loppupelissä pitkä lamakausi pelastaa meidät.
Maksettavaksi jää silti summa joka saa sotakorvaukset tuntumaan pieneltä.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Marian teksti kuvaa loistavasti kansan enemmistön ajatuksia ja tunnelmia, kiitos siitä!

Kuten Veikko Mäkitalo ennustaa, tämä teksti ei päädy karuselliin.

Vanhanajan maalaisjärki ei ole siis enää hyväksyttävää/sallittua?

Käyttäjän rover kuva
Veikko Virta

Asiallinen kirjoitus, joka vastaa omaa ajattelutapaani. Huomatkaa suunnanmuutos! Tossavainen kannatti kirjoitusta vaikkei siinä lietsottu vihaa maahanmuuttajia kohtaan!

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Hallitsematon maahanmuutto on luonut pohjan turvapaikkabisnekselle. Jokin mahdollistaa ihmisten kulkeutumisen tuhansien kilometrien matkan läpi Euroopan tänne Pohjolaan. Raha ja sinisilmäisyys. Tosin vielä on matkaa Kataisen aikanaan esittämään tavoitteeseen 1,8 miljoonasta maahanmuuttajasta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#33

Pakolaisilla tehdään rahaa, ihan joka välissä. Laillistettua ihmiskauppaa oikeastaan.

Salakuljettajat kusettavat miljoonia. Turkin hallitus rahastaa / kiristää EU ta. Jokaisessa maassa pakolaisten asuttamiseen ja ruokkimiseen erikoistuneet lafkat ja niissä mukana olevat poliitikot käärivät hyvät rahat. Kunnissa lasketaan, paljonko saadaan nettoa / korvauksia, kun otetaan kuntaan lisää " asukkaita ". Paikallisen kaupan setä on iloinen, kun maksavia asiakkaita tulee lisää ja hän voi sitten palkata yhden osa aikaisen kassan ruuhkahuippuja tasaamaan. Kuntasektorilla iloitaan uusista työpaikoista, rahat kun tulevat muualta, mutta pääasia on, että hommia löytyy.

Eli on ihan selvää, että ei lypsävää lehmää tapeta, mielipiteet ei paljon vaa'assa paina, kun toisessa kupissa on rahaa.

Käyttäjän ErkkiSeppnen kuva
Erkki Seppänen

Hieno kirjoitus Maria Syvälältä ja uskallan veikata, että valtaosa kriittisesti ja kiihkotta asiaa analysoineista ovat tulleet samaan lopputulokseen, mitä otsikko.

Eri asia ovat tietysti ne tahot, jotka hyötyvät tästä rahallisesti, mutta kenties heistä harvat ovat tällä foorumilla aktiivisia.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Mieleen tulee sekin, että vielä syksyllä mediassa sekoitettiin keskenään kaksi käsitettä: pakolaisuus ja turvapaikanhakijuus. Asiat tapahtuivat niin nopeasti, että oli vaikeaa pysyä kärryillä muutoksessa ja sen raportoinnissa.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Siirtolaisuudestakin puhuttiin. Ylen uutisissa ainakin alkuun ihan johdonmukaisesti. Valtamedia ei käytä mitään sanoja sattumanvaraisesti. Kaikilla ilmauksilla ja valinnoilla on myös propagandistinen ja manipulatiivinen tarkoitus. Eivät bilderbergit turhaan maailman tiedotusta ohjaa.

http://kaijaolinarvola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20...

Hilla Liila Ilona Julkunen

Hmm, monesta asiasta olen samaa mieltä. En kuitenkaan siitä, että maahanmuttovastaiset eivät ottaisi ihonväriä huomioon. Jokainen keskustelu jonka minä olen käynyt on sisältänyt sanoja kuten "neekeri, hiekkaneekeri" ym. Nämä kai viittaavat ihonväriin. Joillakin ihmisillä on edelleen virheellinen käsitys siitä, että ihonväri liittyisi jotenkin älykkyyteen :) Kyllä, vielä tänä päivänä. Se on vain silkkaa rasismia. Yleistäminen siinä kohtaa, että me suvaitsevaiset keskittyisimme itse ihonväriin on kohtuullisen rohkea veto. Provosoivaa jos sanoisin.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Ihonväri oli siis yksi esimerkki siitä, miten keskustelu voi vääntyä myös toisarvoisiin seikkoihin. En siis kirjoita "suvaitsevista" noin ylipäänsä vaan ilmiöstä nimeltään ksenofilia, "vieraan lumo".

Lisäksi kirjoitin, että "moni tuntemani maahanmuuttoa kritisoiva henkilö" ei pidä moisesta asiasta mitään lukua. Se ei tarkoita, etteikö myös rasisteja olisi olemassa.

Todellakin, on olemassa rasismia, kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi Namibiassa huomasin, miten vaalemman ruskeat (huom. jotkut, eivät kaikki!) sorsivat mustempia, joita kaikkia oli siis vain muutama vuosikymmen sitten sorrettu kuusnolla.

Pointtini noin ylipäänsä on se, että nykyinen rasisminvastainen taistelu on käytävä eri pohjalta kuin nyt Suomessa.

Olen näistä asioista vuosia sitten kirjoittanut Usariinkin. Pidätän itselleni oikeuden olla eri mieltä itseni kanssa siitä, mitä tulin joskus kirjoittaneeksi :) :

http://mariasyvala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89193-...

http://mariasyvala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/85336-...

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Itse aina ihmettelen, missä törmää niin usein keskusteluihin joissa lentää "hiekkaneekeriä" ynnä muuta, että voi hyvillä mielin sanoa maahanmuuttovastaisten olevan ihonvärikeskeistä, rasistista porukkaa. Muutamalla nimettömällä foorumilla olen nähnyt, mutta silloinkin on useimmiten kyse provoilusta.

Tässäkin keskustelussa, ihonvärin nostavat aiheeksi ainoastaan rasismista huolestuneet.

Kevennyksenä, itse en nuorena ymmärtänyt mitään eriväristen eroista, ennen kuin minulle kerrottiin useaan otteeseen, että noita et saa syrjiä.

Joten henkilökohtaisen empiirisen tutkimuksen perusteella, ei ole ollenkaan provosoivaa tai rohkeaa sanoa suvaitsevaisten keskittyvän ihonväriin.

Oli miten oli, pitkäaikainen toivomukseni on, että kukaan ei nosta esiin rasismia perustelematta ensin mikä on rasismia ja miksi. Toiveeksi on melkein aina jäänytkin.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Loistava kirjoitus, Syvälä! Monesti tosin ihmetellään, että miksi tehdään niin. Miksi noudatetaan EU:n direktiiveja niin tarkasti vaikka maan turvallisuus on vaarassa? Eihän politiikassa ihan täyshölmöjä ihmisiä kuitenkaan ole. Itse luulen, että se johtuu Euroopan komission budjetointilainsäädännöstä. Lukekaa tässä:

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208983-...

Timo Järvenpää

Jäin kaipaamaan ansiokkaasta kirjoituksesta vaihtoehtoja. "Ihmisten auttaminen siellä" ei onnistu, kun vähäisistäkin kehitysapuvaroista leikataan. Rajojen sulkeminen puolestaan antaisi avoimen valtakirjan väkivaltaisille nationalisti-ryhmille.
Nyt kun Syyrian rauha on osa Venäjän ja Yhdysvaltojen keskinäistä nokittelua, ei rauhanprosessista kannata odotella liikoja.
Äänenpainot EU:n sisällä kovenevat jatkuvasti. Ilmastonmuutoksen kiihtyessä saattaa käydä niin, että nyt näkemämme pakolaismäärät ovat vasta alkusoittoa todella valtaville ihmismäärille. Avun kohdistaminen hätäalueille muuttuu entistäkin tärkeämmäksi. Olisiko jo tullut aika lopettaa numeroleikki kehitysavun suhteen? Korotus 0,7 prosenttiin BKT:sta on ollut tapetilla jo 30 vuotta!

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Olen itse saanut paljon ajattelemisen aihetta siitä, mistä esim. uusisuomalainen geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja luennoitsija Alan Salehzadeh kirjoittaa. Linkitin hänen bloginsa juttuuni, mutta tänne vielä uudelleen: http://blogit.iltalehti.fi/alan-salehzadeh/

Salehzadehia ei ole liikaa suomalaismedioihin haastateltu. Miksiköhän?

Martti Ahtisaaren sanomisia on myös juttuun linkitetty, eli mitä mieltä hän oli Syyrian unohtamisesta: "En voi mitään sille, että minusta menetimme ainakin kolme vuotta, kun Syyrian kriisiä ei lähdetty heti vakavasti ratkaisemaan vuonna 2012."
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/martti-ahtisaari...

Kehitysavun leikkauksien peruuttamista nimenomaan ehdotin. "Ennaltaehkäisevä työ" on väärä säästökohde.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun v. 2011 Syyriassa oli murhattu parituhatta ihmistä, mutta Suomessa keskustelu vain pörräsi Breivikin ympärillä, katsoin aiheelliseksi muistuttaa Syyrian tragediasta ja esittää toiveen, että presidentti Al Assadin hallinto saataisiin vastuuseen. (Blogia on muutama kerta päivitetty).
http://sepsaa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/80737-lue-t...

Nyt teksti tuntuu vieläkin traagisemmalta, kun ruumiita on yli 200 000 ja pakolaisia useita miljoonia. Eikö Al Assad ei ole mistään vastuussa?
Oma vuosikausien jahkailemisemme ja omat houkuttelevuustekijämme ovat herättäneet muidenkin kiinnostuksen eli "hoitaneet loput" ja toimineet Suomea vastaan.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Kyllä juuri tätä tarkoitin kun sanoin , että mitkä olivat hallituksen raskaimmat virheet maahanmuutossa. Juurikin se ettei maahanmuutto- ja turvallisuusammattilaisista kostuva työryhmä perustettu. Ahtisaari oli minulla ainakin mielessä mm. (Kirjoitus käsitteli 2 virhettä - toinen oli viestintäkanavan puute hallituksen ja kansan välillä)

http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208981-...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #57

Reilu vuosi sitten Ahtisaari, joka puhui mm. "alueen isoista varakkaista maista", oli rauhan asialla, vaikkakin tilanne oli paha. Jopa YK:n valvomat vaalit oli esillä...
http://yle.fi/uutiset/ahtisaari_syyrian_rauhan_taa...

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki
Kristina Kantanen

hyvä kirjoitus mielestäni. vielä meillä on varmasti mahdollisuuksia korjata virheitämme. todella mitään ruusuista tulevaisuutta maahanmuuttajien suhteen kannata luoda. miten maassa jossa joka päivä laitetaan omia kansalaisia kilometritehtaalle, voidaan työllistää kielitaidottomia ja lukutaidottomia? sanotaan että heille pitäisi järjästää työtä heti, mutta kun sitä omillekkaan ei ole. entä sitten kun saadaan oleskelulupa ja kaikki ryysivät pääkaupunkiseudulle jossa ennestäänkään ei ole tarvitseville asuntoja. jotain pitäisi tehdä ji nyt, että muuttoliike ei suuntaudu yhteen paikkaan vaan hajasijoitetaan heidät. koulupakko lapsille niinkui suomalaisille ja kuri kouluihin jotta työrauha olisi kaikilla. vieraita ei voi suosia omien kustannuksella, silloin asiat kärjistyvät eikä kenelläkään ole hyvä olla. tulevaisuudessa pitäisi auttaa ihmisiä heidän omissa maissan.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Hyvä kirjoitus, siis kaunokirjallisena tuotteena, niinkuin kirjailijalle sopiikin.

Asiallisestihan siinä ei ole päätä eikä häntää ja se on myös vuosia myöhässä.

Rauha lähi-itään? Suomalaisten avulla? Tämähän menee jo satuilun puolelle.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Kukaan ei tosin Raimo ole puhunut siitä, että suomalaiset loihtisivat rauhan koko Lähi-itään.

Mutta Suomi voi olla osallinen, siinäkin, kuten myös humanitäärisessä käytännön työssä. Ahtisaari oikeassa sanoessaan, että rauhanprosessin tukeminen pitäisi nyt olla tärkein prioriteetti. ”Näin hyvältä tilanne ei ole näyttänyt pitkään aikaan (Syyriassa)."

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/martti-ahtisaari...

Hän uskoo yhä, että kaikki konfliktit voidaan ratkaista.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1430369125622

Btw ei minulla olisi mitään sitä vastaan, jos Suomi brändäisi itsensä maailman rauhansovittelelun ja rauhanvälitystyön asiantuntijamaaksi. Bisnesidea! :)

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

No sen sijaan , että Suomi brändäisi itsensa yksin, eikö olisi strategisluonteisesti paremmin tehdä sen yhdessä Viron, Ruotsin, Tanskan ja Norjan kanssa Pohjoismaina (plus Viro). Tällöin saadaan kaksinsuuntainen etu - paremmin allokoitu budjetti sekä yhteinen pakolaispoliittinen linjaus. Tätä yhteystyötä voidaan sitten myöhemmin käyttää, kun luodaan yhteistä IT-alan toimintaa Pohjoismaissa, jolloin voidaan viimeikin aidosti kilpailla USA:n, Intian ja Aasian markkinoiden kanssa.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Ja kuinkahan kauan rauhaa Lähi-Itään on yritetty? Pahemmalta näyttää koko ajan, kiitos USA:n aktiivisuuden.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hyvin vähälle huomiolle on jäänyt se, mitä pakolaisasiantuntijat tilanteesta sanovat. Huomiota on keskitetty politiikojen lausumiin, asiaa tuntemattomien maailmanparantajien ja suvaitsevaisten harhakuvitelmien varaan ilman sitä kokemusta, tietämystä ja ennustettavuutta, mitä on ollut tarjolla jo vuosia myös päättäjien tueksi.

Suomessakin tilanne tuli eteen ns. " yllättäen " viranomaiset housut kintussa, josta nyt hokemalla ja hokemalla yritetään saada edes jotakin tolkkua aikaiseksi.

Toiset ovat perehtyneet asiaan jo vuosikymmenten ajan, mutta palstatilaa ei EU:n mediasta tahdo löytyä:

http://www.rsc.ox.ac.uk/

Jorma Lehmonen
Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Maria - antoi ajattelemisen aihetta vaikka en samaa mieltä kaikesta olekaan.

Olen ehdottanut seuraavaa pakolaiskriisiongelman parhaaksi ratkaisemiseksi. Tässä maassa asiat eivät kuitenkaan etene jos niitä tuo "väärät ihmiset" pöydälle.

Eikä päässyt edes poimintoihin tämäkään blogi -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2033...

.

Pirjo Hines

No,katsotaan viiden,kymmenen vuoden päästä,sitten voi jommankumman linjan kannattaja todeta:Mitä mä sanoin!Odotan mielenkiinnolla,joskin pelokkaana...

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Harvoin, jos ikinä, ihminen myöntää olevansa väärässä. Selittää jotain olosuhteiden muutoksesta, mutta että olisi ollut väärässä? Haaveeksi jää. "Mitä mä sanoin" tyypeille jää luu käteen, aina.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Pohjoismaissa, nyt myös Norjassa, maahantulevien etuisuuksia kiristetään. Maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaug
esittää tarkempia ehtoja pysyvälle oleskelulle

Läpäisty kielikoe, asunto, koulutus tai työpaikka.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/norge-skarper-fl...

Mitenkähän meillä ?

Irma Antikainen

Kirjoitus oli hyvä.Kritikkiin on myös oikeus meillä suomalaisilla,Tämä pakolaiskriisi tuli puskista ja yllättäen.Suurvaltojen ja YK ois pitänyt puuttua paljon,paljon aikaisemmin Syyrian tilanteseen.Nyt kun tilanne on lähes hallitsematon, herättiin.Suomi myy aseita myös monet muut maat,näinkö rauhaa luodaan?Tilanne on vain pahentunut,ruumiita on tullut liika.Isis joukot myös saa,eli aseet pois.On vain lisänyt vihaa ja katkeruutta,lapset jo siellä aseiden kanssa heiluu.
Miksi hyvässä kunnossa olevat nuoret miehet lähtevät pakoon,heidän pitäisi puolustaa maataan,vanhuksia ja lapsia.
Puhutaan,onhan suomalaisetkin lähteneet pakoon,ei kuitenkaan sotaa vaan työttömyyttä,nämä maat jonne meni heillä oli työntekijöistä pula.Tämä on kokonaan eriasia.Samoin Karjalan-evakot.
Ei voi kokomaailman köyhiä tai pakolaisia auttaa,ei suomen resussit riitä.Auttajasta tulee viellä autettava,varsinkin meidän taloustilannetta ajatellen.

Martti Lahtila

Tosi hyvä kirjotus! Erityisesti se kohta jossa ihmeteltiin miksei kukaan tunnu olevan kiinnostunu naapurin Pasista mutta kylläkin turvapaikanhakija Basirista. Meiltä nuorilta ollaan viemässä tulevaisuutta mutta silti rahaa tuntuu riittävän näille laittomille maahantulijoille. Ei voi olla niin, että kuka tahansa joka kävelee tänne rajan yli, on heti samalla viivalla meidän kanssamme. Kyllä senkin pitäisi aika paljon painaa, että vanhempani ja isovanhempani ovat tätä maata rakentaneet ja puolustaneetkin ase kädessä. Ei ne sitä varmaan tehneet sen takia, että me voitaisiin olla joku maailman sosiaalitoimisto. Kyllä ne varmaan ajatteli etunenässä omaa jälkikasvuaan.

Eniten on kuitenkin ottanut näissä keskusteluissa pannuun se, kun yle oikein kannusti yrityksiä palkkaamaan mamuja töihin. Itse olen ollut pätkätöissä ja pitkään työttömänäkin mutta ei yle vaan mun puolesta ole kampanjoinut. Vaikka työtä vieroksuva en todellakaan ole. Kaikkee teen mihin oma osaaminen riittää ja olen vielä innokas oppiin uuttakin. Ja sitten vielä ihmetellään miksi ihmiset katkeroituu...

Rauno Härkönen

Tässähän aletaan olemaan asianytimessä.
Kantaväestöä kuristetaan ja syyllistetään, loiset sen kuin lisääntyy...

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Osa 2 aiheesta: "Median tarkennettava maahanmuuttouutisointiaan"

http://mariasyvala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209424...

Käyttäjän MarkoMustonen kuva
Marko Mustonen

Erittäin hyvä kirjoitus; harmillista että saattoi ilmestymisajankohtansa vuoksi saada liiankin vähän huomiota.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Juuri kun voivottelin ääneen, että Puheenvuorossa on nykyään lähinnä itkupotkuraivaria, tahallista pahastiymmärtämistä (vasemmistoliiton filosofi rekkasi eli teki enkat) tai jonkun uutisen ympärille kyhätty muutaman rivin ajatus.

Ja sitten näin tämän. Kiitokset kirjoittajalle ja US-puheenvuorolle.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Nyt vasta näin tämän, olipas tässä hyvä kirjoitus.

Toimituksen poiminnat