mariasyvala Ubuntu; Olen, koska olemme.

Median tarkennettava maahanmuuttouutisointiaan

  • Damaskos, Syyria, ennen arabikevättä, 11/2010. Kuva: Lauri Dammert.
    Damaskos, Syyria, ennen arabikevättä, 11/2010. Kuva: Lauri Dammert.

Kansalainen, me toimittajat
olemme mediasodassa
väärinajattelua vastaan;
ei-monikulturisti ei saa kritisoida
monikulturismia, maahanmuuttoa
tai islamia
tahi paljastaa monikulturismin
heikkoja kohtia
mutta
monikulturisti saa kirota
ei-monikulturistin
suvaitsemattomuutta ei saa suvaita

 

Näin alkaa runoni nimeltään Journalismi-Jihad. Mediaan liittyen kysyin joulukuussa Facebook-kavereiltani, miten on mahdollista että vastaanottokeskuksessa marraskuussa tapahtunut poliisipartion piiritys uutisoitiin jälkijunassa joulukuussa. Poliisipartion piirittäminen on ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa, joten kirjoitin: "Poliisipartio joutui taistelemaan tiensä ulos kymmenien vihamielisten miesten piirityksestä. Jos tällainen uutisoimatta jättäminen jatkuu, niin usko journalismiin on mennyttä.”

 

Olen toimittajana huolissani. Miksi? Täksi:

 

Kesäkuussa mediassa kirjoitettiin, että Suomeen tulee pakolaisperheitä, naisia ja lapsia Syyrian sodan takia.

Heinäkuussa tarkennettiin, että tulijat ovat pääasiassa miehiä.

Elokuussa putkahti yleiseen tietoisuuteen, että eihän Suomeen tule syyrialaisia, saati perheitä, vaan nuoria miehiä Irakista.

Syyskuussa selvennettiin, että eivät tulijat olekaan pakolaisia vaan turvapaikanhakijoita.

Lokakuussa pohdittiin, ovatko nämä tulijat turvapaikanhakijoitakaan, jos kaksi kolmesta (n. 20 000) ei täytä turvapaikkakriteerejä vaan tulee käännytetyksi.

Marraskuussa osoittautui, että nyt tuleekin enemmän nuorukaisia Afganistanista, ja suurlähettiläs Anne Meskanen kommentoi afgaanitulokkaiden olevan nimenomaan elintasopakolaisia.

Joulukuussa
(30.12) Aamulehdessä puhuttiin edelleen ”pakolaisista”, mutta sitten: ”…paine kasvoi etenkin syyskuussa, kun Suomeen vyöryi laittomasti jopa 600 ihmistä vuorokaudessa.”

 

Vyöryi? Laittomasti?

 

Lienee selvää, että vähemmästäkin lukijan pää menee sekaisin.

 

Epätäsmällisyys ei ole lisännyt luottamusta tiedonvälitykseen eikä liioin maahanmuuttoviraston tiedotukseen. Migri olisikin voinut alusta asti tehdä toimittajille käsitteet selviksi. Kaikkien toimitusten olisi pitänyt käydä sama keskustelu jo kesän alussa. Siis termeistä: pakolaisista, turvapaikanhakijoista ja siirtolaisista.

 

Näin ei kuitenkaan tehty. Termit menivät iloisesti sekaisin. Kyse voisi olla vahingosta tai tahallisesta huolimattomuudesta, ellei epäselvä puhetapa olisi jatkunut jo kuukausia. Älkää siis ihmetelkö, mikäli kansalaiset kysyvät, ovatko toimitukset tietoisesti valinneet ideologisen puolensa (monikulturismi) ja päättäneet toimia sen äänitorvina.

 

Puhumalla vain Syyrian sodan jaloista pakenevista pakolaisista saatiin aikaan kahtia jakautunut Suomi, jossa vastakkain olivat lempeät villasukankutojat (”suvakit”) ja sydämettömät kutimien vähättelijät (”rasistit”), jotka näkivät kansanvaellukseen liittyvän suuria riskejä. Joita siis ei villasukankutojien mielestä ollut, koska hädänalaisia oli autettava.

 

Tässä kohtaa joku järkiolento olisi voinut jyrähtää, että kaikista hädänalaisimmat ovat edelleen Syyriassa maansisäisinä pakolaisina tai lähialueiden pakolaisleireillä. Joku olisi voinut todeta senkin, ettei Suomella(kaan) ole mitään mahdollisuutta pelastaa koko maailmaa, vaikka kuinka haluaisimme. Siis että autettava on, mutta rajansa on kaikella.

 

Kirjoitin blogissa ”Turvapaikkaralli ei ole solidaarisuutta vaan hulluutta”, että olemme saaneet monikulttuurisuuden sijaan monokulttuurisen islamin. Suomeen ei ole tullut tänä vuonna esimerkiksi jamaikalaisia, hinduja, buddhalaisia tai katolisia eteläamerikkalaisia, vaan Suomeen on tullut pääasiassa nuoria miehiä Irakista ja Afganistanista. Tulijoiden joukossa on toki jesidejä ja kristittyjä, mutta pääasiassa tulijat ovat sunnimuslimeja. Tämä ei vastaa käsitystäni monikulttuurisuudesta, jolla maahanmuuttoa on oikeutettu.

 

Tosiasiassa vain muutama prosentti turvapaikanhakijoista on kotoisin Syyriasta. Esimerkiksi alaikäisiä, yksin maahan tulleita oli vuonna 2015 (marraskuun loppuun mennessä) 2 770: heistä afgaaneja on 1 725 ja syyrialaisia 38. Kukaan ei tiedä, kuinka moni alaikäiseksi ilmoittautunut on todellisuudessa alaikäinen. Toistan: hädänalaisimmat on unohdettu Syyriaan. Suomeen heitä on päätynyt vain nimeksi.

 

Monissa lähtömaissa käydään keskustelua siitä, kuka on jälleenrakentamassa maita ja tekemässä vastarintaa esimerkiksi terroristijärjestöille, jos nuoret miehet lähtevät sankoin joukoin liikkeelle muihin maihin. Samaan aikaan esimerkiksi Somalia tuntuu nyt maksavan potut pottuina entisille siirtomaaherroille: Somalien rahalähetykset kotimaahan vastaavat 40 prosenttia Somalian kansantaloudesta.

 

Me kuitenkin unohdamme kokonaan lähtömaat ja sen, ettei rasismi ole ainoa tapa sortaa. Myös ihmisen välineellistäminen ja kutsuminen "sisämarkkinoiden kasvua ruokkiviksi tekijöiksi" (kuten eräs päätoimittaja kirjoitti) on sortoa. Turvapaikkabisnes poliitikkokytkyineen ei sekään ole ilmiönä vaikenemisen väärti.

 

Mutta me vain täällä Suomessa keskustelemme hölynpölyä. Saatamme vauhkota puskissa vaanivista mamuraiskareista tai siitä, että eipäs vaiskaan, koska suomileijona raiskaa enemmän. Yksi linnaleiri lietsoo siis pelkoa maahanmuuttajaraiskareilla ja toinen kiistää asian.

 

Miksi emme vain voi todeta, että joka kolmas raiskaustuomion saanut on ulkomaalaistaustainen? Törkeissä raiskauksissa heidän osuutensa 41%. Afrikassa tai Lähi-idässä syntyneiden suhteellinen osuus on 17-kertainen verrattuna suomalaisiin. Yliedustus on siten merkillepantava, eikä sille löydy selitystä. Puskaraiskaukset ovat pääsääntöisesti ulkomaalaisten tekemiä. Kuitenkin – ja tämä on tärkeää – kaikki nämä luvut johtavat harhaan, koska vuosittain tuomittuja ulkomaalaistaustaisia raiskaajia ei ole monta, he ovat toistaiseksi mahtuneet pikkubussiin. Heidän osuutensa kaikista Suomessa asuvista ulkomaiden kansalaisista (220 000 /v. 2014) on todella marginaalinen.

 

Keskustelumme on kehäpäätelmää aikojen alusta hamaan loppuun saakka, tähän tyyliin:

monikulttuurisuusongelmien salailu vahvistaa rasismia
rasismi ja islamofobia radikalisoi sen kohteita
islamilaisten radikalisoituminen vahvistaa terrorismia
terrorismi lisää ennakkoluuloja muslimeja kohtaan
terrorisminpelko vahvistaa terrorismia
terroristinen islamismi radikalisoi suomalaisia

jotka ovat kypsiä ongelmien hyssyttelyyn

josta versoo rasismi

josta radikaali islam

josta terrorismi

josta rasismi
josta

josta

JOTAIN!?
 

Helvetti soikoon.

 

Olemme kuitenkin samassa veneessä. Siinä laivassa meidän on ihan oikeasti käsitettävä, että me kaikki olemme syyllisiä vastakkainasetteluun, keskustelukulttuurin kärjistymiseen ja keskinäiseen kahtiajakoon, mikä ei ratkaise eikä tule ratkaisemaan Syyrian pakolaisten hätää.

 

Mitä siis tehdä? Minulla on idea. Jos joku on sitä mieltä, että nykyinen turvapaikkapolitiikka ei ole järkevää, niin antakaa hänen olla sitä mieltä. Sen sijaan, että hänet leimataan rasistiksi, argumentoikaa vastaan, perustelkaa paremmin. Paras argumentti voittakoon.

 

Ja jos joku on sitä mieltä, että tummempi pigmentti tekee ihmisestä tyhmän, niin jättäkää hänet autotalliinsa yksin narisemaan. Hänen (ja hänen feikkiprofiileittensa) tuottamaa sanasaastaa ei kannata toistella fiksuilla blogialustoilla.

 

Entä jos joku kutoo villasukkia pakolaisille? Antakaa nyt hyvän tähden hänen kutoa! Se joukkovoima, joka pakolaisten auttamiseksi on tänä vuonna vapaaehtoisvoimin tehty, on jo itsessään ilmiö, jolle ei löydy vastaavuutta sitten niiden iänikuisten sotakorvausten. Vai koska oletteko viimeksi nähneet pyyteetöntä yhteen hiileen puhaltamista maassa nimeltä Suomi? Joka ikinen vastaanottokeskuksen vapaaehtoistyöntekijä on muuttanut solidaarisuuspuheen sanoista teoiksi. Sille uhraukselle on nostettava hattua, oli maahanmuuttopolitiikasta mitä mieltä tahansa.

 

Tasavallan presidentti on laivan kapteenina ollut yksi harvoista, joka on osannut luotsata paattia. Kuunnelkaamme häntä: klik, klik ja klik.

 

Ja lukekaamme monenlaisia kannanottoja. Poistukaamme välillä myös omalta mukavuusalueeltamme niiden keskuuteen, jotka ovat eri mieltä kanssamme. Keskustelkaamme kunnioittavasti ja pitäkäämme huolta siitä, että käsitteet ovat täsmälliset.

 

Toki myös mediataloissa, kiitos.

 

Maria Syvälä

 

Runovideo Youtubessa "Leijonariipusmies sisälläni"

https://

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJrvinen1 kuva
Markku Järvinen

Pakolaisten majoittaminen on joillekin erittäin tuottoisa liiketoimi. On aivan samaa mitä heistä kirjoitetaan tai mitä he tekevät. Pääasia on raha.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Luimpahan kerran jostain että rahanlisäksi myös reportterien vapautta on lisätty ja he saavat toimittaa kuin kirjoittaisivat henkilökohtaista blogia, näin heidä "omankädenjälki" ja "persoonallisuus" näkyvät paremmin. Loppusilaus saadaan vielä siitä että uutinen otsikoidaan tunteita kutkuttavasti jotta se myisi. Tämä on uutisoinnin suunta eikö sitä kohta erota fcebook päivityksistä. Tällähetkellä myös mainonta on kehittynyt uutisoinnin suuntaa mikä aiheuttaa lisää sekaannust, ehkä 2020 mtv3 uutisissa on "oikeiden uutisten" tilalla mainoksia. Mediassa on onneksi ollut vielä itsesensuurilla vahva painoarvo ja tulevaisuudessa myös menneen historian kirjoittaminen saattaa politisoitua ja jopa muunnellaan talouden intresseihin sopivaksi. Kuluvaa historiaa kirjoitetaan jo näin. Nykyinen maailma on muutenkin hetkistä, emotionaalista ja kaupallista ja televisio kanavista näkyy ettei ainakaan tutkivalla journalismilla ole enään sijaan. Kai siinä oli myös jotain osaa ja arpaa medialla että rasisteja, suvakkeja, rallia ja bisnestä kritisoineet julistettiin nopeasti rasisteiksi...

Paljon on muuten alaikäisiä joilla on täysi-ikäisen paperit ryyppäävät, polttavat ja pelaavat kaupan pelikoneilla. Tänään joku mamu porukka kävi läpi kaikki postilatikot vuokra-asuntoyhtiön pihalla (jep minulla on vuora-asuntoni ikkunasta suorayhteys postilaatikoille ja jäin mielenkiinnosta katsomaan mitä puuhaavat). Toivottavasti kuitenkaan kaikki pakolaiset eivät toimi näin.

Käyttäjän NiiloValtuustoonKrki kuva
Niilo Kärki

"Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet kyseenalaistetaan.”
Edes kyseenalaistetaan!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko joku kieltänyt blogistia kritisoimasta mitä haluaa?
Turvapaikanhakija on jokainen joka jättää turvapikkahakemuksen. Lain mukaan se on otettava vastaan. Sen käsittelyssä arvioidaan täyttääkö YK:n viralliset pakolaiskriteerit.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Ei blogistia ole kukaan kieltänyt, ei jutussa siihen viitatakaan.

Turvapaikanhakija on todellakin ihminen, joka jättää tp-hakemuksen. Mistä sitten tulee tämä uusi uutinen (AL 30.12.15) "Työmäärä (Petteri Orpon) ja paine kasvoivat etenkin syyskuussa, kun Suomeen vyöryi laittomasti jopa 600 ihmistä vuorokaudessa. - Mihin tämä kaikki johtaa ja miten kaikki saadaan hoidettua, Orpo kertoo miettineensä tuolloin."?

Onko kyseessä toimittajan väärinymmärrys vai ministeri Orpon sanomiset, minun pitää tämä tarkistaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olisi aika omituista ellei ministeri olisi sellaista edes miettinyt. Jotkut osasivat aika hyvin ratkaistakin tilannetta.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä Vastaus kommenttiin #9

En ota kantaa ministeri Orpoon vaan yritän kiinnittää huomiosi sanoihin "laittomasti" ja "vyöryi". Kyse on termeistä: nyt lehtijutussa puhutaan laittomasta maahantulosta.

Käsitteet ovat keskeisiä. YK-kiintiöpakolainen on aivan eri asia kuin turvapaikanhakija saati siirtolainen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Toimittajia on monenlaisia, asenteellisiakin. Vyörymisestä voidaan puhua Unkarin rajalla. "Laittomasta" maahantulosta puhumiseen olen moneen kertaan täälläkin huomattanut. Tietenkin monet ovat matkanneet ilman vaadittavia papereita Euroopan läpi.
En ole huomannut, että kukaan olisi sekoittanut turvapaikanhakijoita kiintiöpakolaisiin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onneksi ei olla sentään samanlaisessa paatissa kuin Välimeren ylittävät pakolaiset jossa ei ole kapteenia saatikka luotsia ja peränpitäjä ehkä ei ole ennen merta nähnytkään.
Ei todellakaan olla samassa veneessä; täälläkin toiset porskuttavat muskeliveneillä ja toiset huopaavat vastatuuleen.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Se on totta, eriarvoisuuden vinkkelistä tarkastellen.

Mutta (asennetasolla) me kaikki ollaan vastuussa siitä, millainen keskustelukulttuuri on ja tulee olemaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vastaan sanomistani ilmankin asenteellisuutta.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Totta että median linja ollut joltain osin outo. Kun raiskaus tapahtuu (tekijä kantis) niin on lyhyt uutinen sisäsivulla, kun turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta niin on etusivulla ykkösuutisena, lööpeissä ja pääministeri pitää kriisikokouksen.

Kesällä/syksyllä uutisoitiin Euroopan pakolaiskriisistä ja siinä kyllä syyrialaiset olivat pääosassa. Pieniä laineita tästä kriisistä tuli myös Suomeen ja Migri tiedotti tunnollisesti jatkuvasti mitä hakijoita tänne tulee. Migrin sivuilla on myös käsitteet selostettu mutta media kai jätti tämän sivuun.

Syys/lokakuussa tuli joka päivä kahden vastaanottokeskuksen verran hakijoita. Kyllä siinä oli businekset kaukana kun revitään kasaan henkilökuntaa, petipaikkoja ja muuta. Ilman niitä tuhansia vapaaehtoisia, SPR:n ja kirkon panostuksia hommasta ei olisi selviydytty.

Totta ettei tänä vuonna tullut paljon esimerkiksi katolilaisia. Kun ne sodat ja ihmisoikeusrikkomukset ei jakaudu aina niin tasaisesti että tulisi tasapuolisesti kaikista uskonnoista hakijoita. Irakilaiset olleet suurin ryhmä ja heillä on osittain samat syyt paeta kuin syyrialaisilla. Pitää kuitenkin muistaa että pakolaiset edelleen vain osa Suomeen tulevasta maahanmuutosta. Suurin osa tänne tulijoista on edelleen valkoihoisia eurooppalaisia ja itäaasialaisia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olemme eurooppalaisia ja pohjoismaalaisia. Muihin pohjoismaihin tulleista turvapaikanhakijoista suurin ryhmä vuonna 2015 ovat todellakin olleet syyrialaiset. Eivät viime kesän mediaennusteet olleet väärässä.

Suomeen asti syyrialaisia ei ole kovin paljon tullut. On ihan loogista, että todellisessa hengenhädässä pakenevat pyrkivät jäämään kohtuulliseen turvaan mahdollisen pian.

Kyllä noista turvapaikanhakijoiden kansallisuuksistakin luotettavia tilastoja on julkaistu. Valitettavasti vain niin sanotussa valtamediassa.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä

Kiitos tuosta tiedosta, että muihin pohjoismaihin on tullut eniten syyrialaisia. Voitko linkittää tänne lähteen tai lähteitä aiheesta?

Mutta mitä tulee omiin mediaennusteisiin, niin Suomeen tulleiden tp-hakijoiden suhteen Migrin arviot vaihtelivat kovasti. Toukokuussa, kun Suomeen tuli 518 hakijaa, ilmoitettiin kaikkien vastaanottokeskusten majoituspaikkojen olevan täytetty. Maahanmuuttovirasto ennakoi, että koko vuonna turvapaikan hakijoita tulee 5 000.

Kesäkuussa arvioon lisättiin sana "yli" ja ilmoitettiin, että tarvitaan 800 uutta majoituspaikkaa syyskuun loppuun mennessä.

Heinäkuussa tulijoita oli 1 479, elokuussa 2 894. Hoiva-alan suuryrityksille oli kova tarve. Maahanmuuttovirasto ilmoitti, että aiempi arvio 15 000 turvapaikanhakijasta pitää yhä paikkansa, eli vastaanottoyksikön johtajan arvio, 30 000–40 000, olisi uutisoitu virheellisesti.

Syyskuussa tuli 10 836 turvapaikanhakijaa. Hallitus arvio, että koko vuonna turvapaikkaa hakee 30 000 henkilöä. Jotkut poliitikot arvioivat luvut suuremmiksikin.

Lokakuussa tuli 7 058 turvapaikanhakijaa. Sisäministeriö arvioi 50 000 henkilön hakevan Suomesta turvapaikkaa vuonna 2015.

Marraskuussa sisäministeriön mukaan viranomaiset valmistelevat telttamajoitusta, palveluiden tasoa ei pystytä säilyttämään entisellään.

Joulukuussa luin lehdestä alaikäisten yksintulleiden määrän kasvaneen. Luulin, että jutussa olisi sekoitettu kaksi eri tilastoa, joten menin Migrin sivuille. Huomasin, että toden totta: marraskuussa Suomeen saapui ennätykselliset 1 100 yksin rajan ylittänyttä alaikäistä turvapaikanhakijaa. Se oli enemmän kuin koko vuonna tulleiden määrä yhteensä tammi-syyskuun aikana.

Marraskuussa tulleista lähes 90 prosenttia ilmoitti olevansa Afganistanista. Maahanmuuttovirasto ei erikseen tiedottaneet alaikäisten afganistanilaisten räjähdysmäisestä kasvusta, koska se ei ole nähnyt muutosta valtavana. Kuitenkin tulijoiden määrässä tapahtunut muutos oli mielestäni merkittävä verrattuna alkuvuoteen, jolloin kuukausittain tuli Suomeen yksin vain 1­­–14 alaikäistä afganistanilaista. Vielä syyskuussa lähes joka toinen yksin alaikäisenä maahan tulleista oli irakilainen.

Samaan aikaan loppuvuonna Venäjältä tulevien määrä kasvoi. Raja-Joosepin rajanylityspaikan kautta tuli marraskuun loppuun mennessä noin 500 turvapaikanhakijaa. Käänne on merkittävä verrattuna lokakuun loppuun, jolloin Yle uutisoi tulijoita olleen 12 koko vuonna.

Nämä ovat aivan valtavia käänteitä.

Suomeen on tullut eniten irakilaisia. Irakilaisista tulijoista sen verran, että heidän Suomeen tulo on sikäli ymmärrettävää, että Irakista tulleista Tanska on käännyttänyt 87 % ja Suomi 24%.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #18

Eri maiden "migrien" sivuilta löytyy tarkempaa tietoa tulijoista. (Tässä esimerkiksi Ruotsin: http://www.migrationsverket.se/download/18.7c00d8e...). Siitä käy ilmi että Ruotsiin tuli suurinpiirtein samanverran irakilaisia hakijoita kuin Suomeen (n 20 000) mutta sinne tuli huomattavasti enemmän syyrialaisia (n 51 000) ja afganistanilaisia (n 41 000).

Suomeen on viimeiset 15+ vuotta tullut vuosittain n 2000-3000 hakijaa. Käänne tapahtui heinä/elokuussa ja syyskuussa oli päiviä että tuli yli 600/päivä. Sen jälkeen määrät tippui vähän alemmaksi loka/marraskuun aikana ja sen jälkeen kun Ruotsi otti rajavalvonnan käyttöön tipahtii muutamaan kymmeneen per päivä. Nähtäväksi jää mitä tulee tapahtumaan itärajalla.

Eihän maahanmuuttovirastolla tai ministereillä ole mitään kristallipalloa mistä voisivat nähdä kuinka paljon hakijoita tulee. Makedonia teki kesäkuussa päätöksen sallia läpikulkun ja se muutti kentän kokonaan. Elo/syyskuussa sitten seurattiin miten turvapaikanhakijat liikkuivat Euroopan halki. Orpo sai päivittäin tietoa Migristä hakijoiden määrästä ja sen mukaan sitten laadittiin ennusteita. Eihän esimerkiksi lokakuussa vielä ollut tiedossa että Ruotsi laittaa rajatarkastukset voimaan.

Noin puolet Euroopan tulijoista oli Syyriasta ja Eritreasta mutta paljon oli myös Afganistanista, Irakista ja Somaliasta. Eri ryhmät hakeutuvat eri maihin vähän eri tavalla. Syyrialaiset hakeutuivat pääosin Saksaan ja Ruotsiin. Irakilaiset Saksaan, Ruotsiin ja myös Suomeen.

Käyttäjän mariasyvala kuva
Maria Syvälä Vastaus kommenttiin #19

Kiitos Bodil koosteestasi!

Orposta: mielestäni hän on ollut ajantasalla tehtävässään aivan uudenlaisessa tilanteessa ja saanut kiitosta yli puoluerajojen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kiitos, Bodil kaikesta työstäsi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu ja aina kannattaa muista se, mikä blogitekstissäkin sanottiin, että valtaosa tänne tulleista ovat elintasopakolaisia, jotka tullaan palauttamaan. Kovin suureksi ei jää aitoje pakolaisten osuus, ja ne varmasti pystytään hyvinkin kotouttamaan.

Tämä seikka ei useinkaan tule ilmi, melkein aina puhutaa 30000 tuhannen ihmisen kotouttamisesta ja ongelmista, unohtuu se tosiasia juuri, että pakolaisia ja maahanjääviä on vain noin kolmasosa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Koska ja minne ne tullaan palauttamaan ?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Osa on palautettu Unkariin Dublinin sopimuksen perusteella.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Täälläpäin on ilmoitettu useaan kertaan että läheisessä pakolaiskeskuksessa asuu vain alaikäisiä turvapaikan hakijoita. Nämä käyvätkin tiheään läheisessä kaupassa ostamassa mm huomattavia määriä alkoholeja skä tupakkaa, mutta jos kerran ovat alaikäisiä niin eikö sen pitäisi Suomessa olla mahdotonta vai tiedotetaanko meille keskuksen asukkaista tahalleen väärin. Mene ja tiedä., mutta alkoholia ja tupakkaa ostavat tuskin lienee alaikäisiä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ikä vaihtelee tarpeenmukaan kuten ennen liikuvanpoliisin siviiliautojen rekisterilaput.

Toimituksen poiminnat